Prečo piť čerstvé surové mlieko?

Prírodné mlieko je zdrojom zdravého života!

Pod pojmom čerstvé surové mlieko sa rozumie mlieko, ktoré nebolo podrobené žiadnemu tepelnému ošetreniu alebo homogenizácii, ale bolo starostlivo filtrované a rýchlo schladené. Absencia tepelného spracovania, ako je pasterizácia a sterilizácia, umožnila zachovanie prírodných prvkov v plnom rozsahu, ako sú napríklad drahé laktobacily (mliečne), ktoré posilňujú obranu imunitného systému a oživujú črevnú bakteriálnu flóru. Hrajú dôležitú úlohu v deaktivácii karcinogénnych látok a pri prevencii proti alergiám.

Dokonca i obsah tuku v mlieku má veľký význam, ten obsahuje základné vitamíny A a D nutné pre asimiláciu vápniku a bielkovín. Mlieko je bohaté na mastné kyseliny, ktoré chránia proti chorobám a stimulujú imunitný systém. 

 

Ako zaobchádzať s čerstvým mliekom ?

 

Čerstvé mlieko zakúpené v automate je už z mliečnice schladené na bezpečných 4°C a v automate je tak uchovávané. 4°C sú bezpečné preto, aby sa stlmil bohatý život v čerstvom mlieku a mlieko nestratilo svoje pôvodné vynikajúce vlastnosti. Preto:

 

  • čerstvé mlieko kupujeme do zaručene čistých nádob
  • po kúpení sa postaráme o transport mlieka do chladničky
  • pred pitím mlieka sa ako prevencia doporučuje mlieko tepelne ošetriť ("prevariť"). Nie je vôbec nutné mlieko uviesť do varu, postačí mlieko zahriať na 72°C po dobu cca 15 sec. Pri tomto šetrnom tepelnom ošetrení dôjde k likvidácii takmer všetkých mikroorganizmov

 

Prečo je dôležitý život v mlieku?

Podstatou mlieka je podporovať život. Nie je to len tekutina, ktorou zaháňame smäd či chuť. Mlieko je na počiatku života každého narodeného savca. Práve tieto funkcie mlieka zaisťujú živé mikroorganizmy, ktoré organizujú, tvoria a obnovujú imunitu organizmu, pomáhajú neutralizovať a vylučovať škodlivé látky z tela, zlepšujú stráviteľnosť živín, odďalujú starnutie organizmu, pôsobia na celkový svieži stav človeka.

Mlieko bez života je ako auto bez motora. Je rovnako krásne, má rovnako veľký kufor, môže jazdiť, dokonca je ekologickejšie a bezpečnejšie a asi aj dlhšie vydrží, ale .....

 

Chcete vedieť viac ?

Čerstvé surové mlieko obsahuje všetky základné živiny:

  

  • tuky ( 3,9%),
  • cukry (4,7%),
  • bielkoviny(3,4%),
  • vitamíny a minerály (0,7%) z celkovej sušiny mlieka.

 Jednotlivé živiny možno získaťaj z iných zdrojov, ako je zelenina, strukoviny a morské plody, ale mlieko ich ponúka v plne využiteľnej forme. Mlieko obsahuje množstvo vitamínov, jeden liter mlieka zabezpečí potrebnú dávku vitamínov: B 12 je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a fungovanie nervového systému, A je dôležitý pre ochranu slizníc a zvyšuje odolnosť proti infekciám. Ďalej obsahuje vitamíny  E, B1, B2, B6. Mlieko je jedným z najbohatších zdrojov vápnika a fosforu, ktoré sú dôležité nielen v rannom vývoji človeka, ale aj vo vyššom veku, preventívne pôsobia proti osteoporóze, sú stráviteľnějšie za prítomnosti vitamínu D, ktorý sa v mlieku tiež nachádza.

Bielkoviny sú asi najväčšou skupinou, ktorá je deaktivovaná tepelným ošetrením. Význam imunoglobulínov (protilátok) je pre nás veľmi dôležitý, pretože sa zapojujú do našeho imunitného systému. Imunoglobulíny sú schopné identifikovať a zneškodniť cudzie objekty-baktérie v organizme, alebo zabraňujú ich premnoženie. Enzýmy, sú katalyzátory rôzných chemických reakcií napr. trávenia, vstrebávania. Majú protibakteriálne účinky.

Účinnosť imunoglobulínov je ovplyvnená tepelnou úpravou. Pôsobenie ultravysokej teploty UHT ničí väčšinu špecifickej imunitnej aktivity mlieka. Mlieko obsahuje aj celú škálu mikroorganizmov, priaznivých i nepriaznivých. Prirodzená mikroflóra predovšetkým zahrnňuje baktérie mliečneho kvasenia - rod Lactobacillus a Bifidobacterium.

Pôsobia probioticky to znamená, že priaznivo ovplyvňujú zdravie konzumenta zlepšením rovnováhy jeho črevnej mikroflóry. Prirodzenou cestou predlžujú trvanlivosť mlieka, mlieko pôsobením mliečnych baktérií skysne a je naďalej požívateľné. Iba inak chutí a je strávitelnejšie. Mliečne bielkoviny a laktóza (mliečny cukor) sú rozložené na jednoduchšie zložky. Vznikajú výrobky, ktoré sú lahodné svojou kyselosťou a osviežujuco chutia, majú výborné senzorické a dietetické vlastnosti.

Baktérie mliečneho kvasenia potlačujú rast a ničia patogénnu nežiadúcu mikroflóru v tráviacom trakte človeka. Nežiadúca mikroflóra sa v mlieku tiež prirodzene nachádza, ale pokiaľ neumožníme vlastným pôsobením vhodné prostredie k jej rozvoju, tak nám neuškodí !

                                                                                                         

                                                                   Zdroj: www.tmleko.cz